Nosečnost in porod

 

Poporodna otožnost, depresija...

 

 

 Ali so duševne motnje v obporodnem obdobju pogoste?

Duševne motnje so v tem, za žensko zelo občutljivem obdobju, precej pogoste. Najpogostejše duševne motnje v poporodnem obdobju so: poporodna otožnost, poporodna depresija in poporodna psihoza.

Poporodna otožnost je običajno blaga motnja, ki se pojavi v prvih dneh po porodu in spontano izzveni. Prizadene okoli 80% porodnic, za Slovenijo to pomeni, da ima izkušnjo s poporodno otožnostjo več kot 17.000 žensk letno.

Poporodna depresija se najpogosteje pojavi nekaj tednov po porodu. Slednja  prizadene od 10 do 15 % porodnic v prvem letu po porodu, oz. od 2.100 do 3.200 žensk letno v Sloveniji.

Najbolj dramatična duševna motnja je poporodna psihoza, ki se običajno pojavi v prvem mesecu po porodu. Je relativno redka, pojavlja se pri eni do dveh na tisoč porodnic; za Slovenijo to pomeni 21 – 43 bolnic letno. 

Ali lahko povzroči poporodna depresija trajne posledice?

Nezdravljena ali slabo zdravljena poporodna depresija lahko pomeni začetek ponavljajoče se in kronične depresivne motnje.

Eden izmed najpomembnejših vzrokov materinske umrljivosti v razvitih državah je samomor. Včasih je veljalo, da bi bila lahko navezanost na dojenčka zaščitni dejavnik, vendar novejše raziskave kažejo, da temu verjetno ni tako. Dokončan samomor predstavlja le vrh ledene gore. Misli na samomor in poskusi samomora naj bi bili skoraj 20-krat bolj pogosti.

Raziskave so pokazale, da materine duševne motnje v času nosečnosti, v poporodnem obdobju in v času odraščanja, vplivajo na telesno in duševno zdravje otrok.

 

Zakaj se o tem tako malo govori?

Torej, so to motnje, ki prizadenejo veliko število žensk in pomembno vplivajo na celo družino. Kljub temu je žal še vedno povezava med duševnim in reproduktivnim zdravjem premalo poznana in priznana, tako med zdravstvenimi delavci, kot v celotni družbi.

Zaradi same narave motenj, neozaveščenosti in stigmatizacije, so motnje duševnega zdravja v obporodnem obdobju prepogosto neprepoznane in nezdravljene. Slednje ima lahko usodne posledice. Situacijo še dodatno zapletejo nerealna pričakovanja okolice do nosečnice in  do mlade mamice ter vsa perfekcionistična sporočila, ki jim jih “servirajo” televizija in splet. Nosečnice in mlade mamice lahko tako dobijo občutek, da vsi pričakujejo srečno, nasmejano in urejeno žensko, s popolno postavo takoj po porodu, ki z lahkoto skrbi za dojenčka. Kot vemo, je realnost nekoliko drugačna.  

Na spletni strani Med.Over.Net, kjer sodelujem kot zunanji sodelavec v Zdravstveni posvetovalnici “Splošna psihiatrija”, mi lahko zastavite vprašanje na temo duševnih motenj v obporodnem obdobju!

Image courtesy of hin255 / FreeDigitalPhotos.ne